Middag for 2 – matplan, økonomi og litt mattips

middag for 2

Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om systemet vi har gående siden jeg har nevnt det før uten å gå i ordentlig detalj. Strengt tatt gikk jeg ganske greit i detalj, men jeg nevner det igjen fordi jeg syntes det er en god plan.

Økonomi

Et av de mange grunnene til at vi bestemte oss for å kjøre med matplan istedetfor “hva har DU lyst på til middag idag?” har med økonomi å gjøre. Det er dessverre ikke til å stikke under en stol at vi har hatt et enormt pengeforbruk på mat. Spesielt siden vi aldri helt visste hva vi skulle spise, kjøper inn masse fersk mat for så å måtte kaste det igjen senere ettersom man ikke spiste det man trodde man skulle spise alikevel. Og så må man selvsagt kjøpe ny/annen mat på grunn av det man kastet og vanligvis ble det fastfood fordi man gidder egentlig ikke.

Vi har kjøpt mat på McDonalds –en– gang siden januar. Og det var misosuppa sin skyld så det teller egentlig ikke.

Ifølge SIFO sitt referansebudsjett skal to personer i vår aldersgruppe uten barn bruke omlag 5190kr på mat hver måned.
Jeg er ikke nødvendigvis enig med resten av referansebudsjettet, men det er som sagt kun som referanse og statistisk gjennomsnitt og den kommer ikke nødvendigvis til å passe alle selvfølgelig.

Tidligere har vi hatt et pengeforbruk på mat som var langt høyere enn 5000 kr i måneden. Og mange turer til McDonalds.
Så for å få ned sløsingen av både penger og mat har vi nå tatt i bruk denne matplanen. Vår plan er at vi ikke skal bruke mer enn 5000 kr måned. Som for en del par kanskje er litt mye. Men vi har som regel penger til overs når nytt innskudd skal gjøres og det er bra!

Din første investering

For at samme plan skal fungere for dere som det gjør for oss må du investere i… en vakuumpakker. Vi har to stykker utrolig nok. Det er fordi den første ble kjøpt på Europris og brått sluttet Europris å selge vakuumposene… Og siden det var umulig å finne disse magiske posene noe som helst annet sted ble vi nødt til å investere i en ny vakuumpakker.
Vår vakuumpakker i bruk er kjøpt på OBS Hypermarked i Sandefjord og er av merket OBH Nordica. Jeg syntes å huske at den var på tilbud ved det tidspunktet men det er mulig jeg tar feil. Den ligner på denne og den er sikkert på salg et sted.

Vakuumposer til denne kommer på rull fra 149 til 199 kr avhengig av størrelse.

Det flotte med en vakuumpakker er at istedetfor at dere kjøper de små pakkeporsjonene så kan dere kjøpe i stor bulk hvor kiloprisen til tider er langt lavere og bare vakuumpakke alt og slenge i fryseren til når enn dere skal ha det til middag.
Protip: merk ordentlig hva alt er med vannfast tusj eller så blir det et par “mystery meat” middager på menyen.

Hvis du ikke allerede har en fryser kan det lønne seg å investere i en. Og da tenker jeg ikke på frysedelen i ditt kombikjøleskap, selv om den også vanligvis er superkjekk å ha. Der har jeg sortert det meste av “dagligdags” av mat som fisk, kylling, kjøttdeig osv. Men en ekstra fryseboks stående i en bod eller i gangen hvor de litt større langtidsprosjektene skal oppbevares. Eller brød. Brød er flott.
Jeg tok en ultrakjapp sjekk på Elkjøp og de selger en fryseboks på samme størrelse som vår til tusenlappen. Eller du kan sjekke ut Finn.no . Fant en helt enorm fryser der til 500 kr en gang som ble flittig brukt den gangen jeg klarte å kjøpe 50kg med hjort…

Matplan og handleliste

Jeg markerte opp mandag til søndag på et vanlig ruteark som henger på kjøleskapet. Når vi har spist ferdig middag krysser jeg ruten for den dagen og det måltidet ut.  Det hjelper meg i tillegg til å holde styr på hvilken dag det er. Hver fredag mens jeg ikke lager mat setter vi opp hva vi skal ha til middag neste uke. Som resulterer i at man sjekker hva man mangler for å kunne lage de tingene, for så å handle dette inn på lørdagen. Med mindre du skal ha salat neste helg. Da venter du med å kjøpe salaten til dagen før så den ikke dør i kjøleskapet og du må kaste den. Også tar du opp det frosne kjøttet fra fryseren om morgenen før du går på jobb så det er ferdig tint når du kommer hjem og skal begynne på middag.

Jeg prøver også å passe på at vi spiser variert og ikke har det samme flere dager på rad. Hvis vi f. eks. har en kyllingrett på mandag, så spiser vi noe annet enn kylling på tirsdag osv. Det hjelper å redusere risikoen for at man blir matlei.

Den første måneden

Du kommer til å bruke mer penger. For du skal nå gjøre investeringen som skal fylle opp fryseren din slik at du bruker minimalt med penger de neste par månedene. Men vær litt kresen over hva du kjøper og kikk litt rundt etter priser. Jeg har Coop-medlemskap så jeg får til tider kuponger via appen som gjør at enkelte ting er litt billigere Som f. eks. kupongene denne uken som gjorde Lano dusjsåpe refill 4 kr billigere. Altså, woohoo, fire kroner azz!! ./sarkasme
Men det er et produkt jeg kjøper uansett så jeg sier jo ikke nei takk til 4 kr avslag når jeg blir tilbudt det.
Trumfkort har jeg ikke, men jeg burde sikkert skaffe meg det. Ikke at det hindrer meg å kjøre fra Bisjord til Helgeroa for å stikke innom Meny og sjekke ut lavprishylla jevnlig.

Repetoar og rotasjon

Systemet vi benytter oss av betyr vi har ti forskjellige matretter som vi roterer ved siden av nye matretter som vi har lyst til å prøve. Da er det mindre sjanse for at man blir matlei når man vet at man ikke kommer til å ha fiskeboller i hvitsaus hver. jævla. søndag. (Ja, vi hadde fiskeboller i hvit saus hver søndag i et år. Anbefales ikke.) Nye testretter vi ikke har prøvd før er ting vi prøver i helgene vanligvis. Ettersom vi har fri betyr det at vi har ekstra god tid og energi til å teste ut en oppskrift og bestemme oss for om vi ønsker å fortsette med den.

Men samtidig så er det viktig å huske at ting du liker å spise om vinteren ikke alltid passer så bra når det er 30 grader i skyggen, og du skulle ønske det var fysisk mulig å drukne i en vannmelon, som f. eks. lapskaus. Samtidig som at det er enkelte ting som er kjempegodt om sommeren som krasjer fullstendig med den kalde vinteren. Men hovedsaklig lær deg enkle matretter som er mettende.

Faste matretter

Hoisin svin

Strimlet svinekjøtt stekt i hoisingsaus med ris og grønnsaker. Superenkel å lage, kan faktisk være litt mektig.
Jeg husker ikke helt hvor jeg fant oppskriften, men du blander 3 ss risvinseddik og 3 ss hvitvinseddik i en stekepanne som du lar redusere litt. 3 ss med rik hoisinsaus senere så er pannen klar for besøk av kjøttet.  Det skal ikke steke lenge.
Fungerer også helt fint med and forresten. Marius elsker denne retten og begynner nesten umiddelbart å sikle når den blir nevnt.

Ramen

RamenJeg digger Ramen og det som er flott med Ramen er at det kan inneholde nesten hva som helst.  Utifra den japanske instagramkontoen som heter @Ramencollection er det ikke engang et krav at det ser appetittelig ut. (lol)
Min Ramen pleier å inneholde stekte kyllingbiter, nudler, delvis bløtkokt egg og tilfeldige grønnsaker jeg har tilgjengelige. I tillegg til grønnsaksbuljong kjøper jeg også “Pho” buljong på asiamat-butikken. Den koster 7,40 for en firpakk og jeg bruker kun en terning.
Serveres ofte med et japanskt melkebrød (hokkaido brød) ved siden av. Siden det ikke kan kjøpes i butikken pleier vi å lage det selv. (Og selvsagt fryse ned en stor porsjon for fremtidig bruk)

Kylling burger

splattet kylling hokkaido burger

Denne burgeren har jeg tilfeldigvis nevnt tidligere. Det er ikke det sunneste alternativet der ute med sin bacon, cheddarost og hokkaidobrød, men den er veldig god!
Også er den jo et kjekt alternativ til vanlig kjedelig burger med tørr og flatt kjøttkake.
Jeg liker å blande inn bifftomat, agurk og sopp om muligheten byr seg. Så kan vi i det minste late som om den er litt sunnere.

 

Pasta Brokkoli

Navnet er kortversjonen. Fordi vi er late. Det er pastaskruer, brokkoli, litt stekt bacon, strimlet svinekjøtt, gjerne litt erter og basilikum blandet sammen. Et av favorittene til Marius. Jeg lager ikke denne retten selv, den overlater jeg til ham. Ironisk nok var det jeg som lærte ham å lage den.

Kartoffelpandekager

Jeg klarer rett og slett ikke å si det på norsk for det høres så utrolig kjedelig ut. “potetpannekaker” uuuh liksom. Det er enkelt og greit pannekaker med revet potet og oppkuttet vårløk (kan også legge til sopp) på en brødskive med stekt egg på toppen. Den er ganske mektig og lander godt så man behøver ikke lage mer enn en porsjon per person. Jeg har ingen fast oppskrift jeg følger slavisk til pannekakene, jeg øyemåler ettersom jeg har lagd den såpass ofte.

Lapskaus (med Naan)

Jeg pleier først å brune grytekjøttet (lam, svin, kylling eller okse) med olje og krydder før jeg blander inn grønnsaksbuljong og lys lapskausblanding som jeg kjøper i stor pose fra Obs. Naan har vi prøvd å lage selv og det gikk helt greit, men dessverre ikke like gode som de ferdiglagde i butikk. Naan fra Santa Maria er favoritten, til og med godt likt av min indiske venn som kom på besøk i jula.

Pytt i panne

pytt i panne

Okey, pytt i panne er kanskje heller ikke det mest næringsrike der ute på markedet. Spesielt siden vi kjøper den absolutt billigste tilgjengelig. Men vi sper på med både egg og erter i blandingen, kanskje litt ost noen ganger, og blander du inn nok ketsjup er det fullt måltid som metter deg fram til kveldsmat.
Jeg liker den for den er såpass enkel å lage og krever ikke noe ekstra styr. Er ekstra god om du i tillegg har brødskiver med smør på til.

Laksesandwich

Tynne røkte lakseskiver med salat, egg og reker på en grov brødskive er utrolig godt og veldig mettende.  Når reker ikke er traumatiserende dyrt kan det lønne seg å kjøpe en stor nok porsjon til at du kan spise denne retten et par ganger i måneden.

Pankolaks

Panko er et brilliant produkt som du kan plukke opp i de fleste asiamat-butikker. Posen det kommer i er ganske stor og holder seg nesten uendelig lenge. Jeg bruker en håndmikser for å gjøre pankoen finere i teksturen og blander gjerne inn til salt, pepper og fersk oppkuttet dill. Vanligvis tar man et egg som vispes og dupper laksen i egget før man går videre til pankoblandingen. Men jeg bruker ikke hele egget, jeg bruker kun eggeplommen fordi jeg syntes det gir mer smak. Stekes på LAV/medium varme slik at pankoen ikke svis mens du prøver å få fisken stekt.

Pankokylling

Panko blandet med litt paprikapulver, vanlig pepper, hvit pepper og litt salt og du har oppskriften til det som vil vise seg å være veldig gode kyllingnuggets.

Mirinørret

Mirinmarinaden var noe vi opprinnelig hadde til laks, men det viser seg at den passer utrolig mye bedre til ørret.  Det er viktig at marinaden får satt seg minimum 3 timer før du steker fisken. Marinaden vi bruker er 1 ts soyasaus, 3 ts mirin og 1 ts sake. Hvis den får ligge fra kvelden før frem til du skal lage middag er det helt nydelig.
Sake får du også kjøpt på asiamat-butikkene sammen med Mirin. Eh.. angivelig har den 13% alkoholprosent… Ops. Den er spesifikt for matlagning da, men går utifra du også kan gå inn på Vinmonopolet og dra med deg den billigste flasken med Sakevin du finner.
Skal stekes på lav til medium varme. Dette er fordi sukkeret i Mirinblandingen ikke skal karamellisere seg.

Lasagne

Eh, vi kjøper pastabrett fra asiamatbutikken, tomatsausblanding fra Toro og blander inn ost og kjøttdeig. Dette er en rett vi prøver å ikke ha alltfor ofte ettersom den sjelden kan defineres som… sunn. Men veldig god da!

Dampet torsk

Vi har ikke dette så ofte for jeg ble litt smålei av det i vinter. Og det er vanskelig å finne god kvalitetstorsk uten å måtte plukke med oss en hel fisk som må parteres opp. Men jeg damper ihvertfall torsken (krydret) og grønnsakene i en bambusdamper jeg kjøpte ifjor vinter, koker litt poteter ved siden av og smelter en klump med margarin som “saus” som jeg sper på for at det ikke skal bli for tørt.

Grensehandel

Om du har mulighet til dette vil jeg delvis anbefale det. Spesielt om det viser seg at prismessig fungerer det langt bedre for deg. Men er det noe jeg nekter å kjøpe i både Sverige og Danmark så er det kylling. ANGIVELIG er kylling i Danmark endelig fullstendig trygg, men jeg husker stadig magasjauen den ga meg i 2006 så vi er IKKE venner. Men Bilka har ofte store kasser med f. eks. svinemørbrander og nakkekoteletter uten ben til en latterlig lav pris som det absolutt lønner seg å plukke med.
I tillegg er de vanligvis porsjonspakket akkurat passe så du slipper å gjøre noe med dem når du kommer hjem og kan bare lempe dem i fryseren.

I Danmark er også andebryst og andelår utrolig mye lavere i pris enn i Norge så om du liker and halvparten så godt som meg så nøler du ikke med å ta med deg et par.

Håper det hjelper og kom gjerne med tips om forbedringer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *