Jeg skal sy bunad! På en måte

norsk klædebunad

Idag kjørte vi inn til Drammen for å stoppe innom Stoff og Stil. Jeg behøvde å kikke litt rundt og plukke med meg de to forskjellige symønstrene de har på “nasjonaldrakt”. Jeg er sånn tilfeldigvis i besittelsen av “Norsk Klædebunad” av Hulda Garborg fra 1903 som inneholder de originale symønstrene til livet (vesten) til Hardanger og Seljord, men jeg finner lite instruksjoner på en helt vanlig stakk. Så jeg skal bruke stakkemønsteret til Stoff og Stil, og livet til Hulda Garborg.

Ettersom jeg ikke kan sy EGENTLIG, har jeg planer om å sy en prøve først. Prøven skal få den formidable æren av å bli sydd i blå bomull fra en femmetersrull jeg kjøpte på Jysk for mange år siden. Man kan jo nesten kalle prøven for en “blåtøysbunad”, men… nei.

Hvis jeg ikke får det til selv, så vet jeg hvem jeg kan kontakte for å få den sydd for meg slik jeg vil ha den. En person som i det minste er enig med meg om at Husfliden er flink til å skyte seg selv i foten ved å tviholde på sine mønstre og påstå at ingenting annet er godt nok med mindre du kaster store summer i dems generelle retning.
Legg gjerne merke til at Hulda Garborgs bok om bunad stadig selges i butikkene, i ny revidert utgave, uten symønstre på slutten selvsagt.

I den samme boken står et av de mest fantastiske eksemplene på ironi noen sinne. For jeg tror aldri Hulda Garborg klarte å forutse hvordan det skulle gå med bunaden etter hennes død. Hvordan de nekter å dele med seg noe som helst. For man får jo ikke kjøpt mønster, man får kun materialpakke. Ferdig markert og klipt opp. Noen ganger med mangler utifra historier jeg har fått høre, sånn at du skal bruke litt ekstra penger på å få det rettet igjen. Eller for å demoralisere deg nok til at du betaler dem for å sy alt for deg. Hvem vet egentlig.

bunadhumor

Så de neste par ukene kommer jeg stille og rolig til å sy en prøve av symønstret. Får jeg det til, så er jo det fantastisk og jeg kan sy den bunaden jeg egentlig vil ha. Hvis ikke.. tja, da blir det en telefon til Sandefjord og tigge om hjelp fra en syerske da.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *