Fredagen før Julefrokost

Loppelounge i Roskilde

Vi hadde store planer om å gå turer i både Næstved og Roskilde før vi avsluttet ved Bilka. Men når sant skal sies så var den mest opprinnelige planen at jeg skulle besøke en antikvariat i Frederiksberg (København) for å bruke altfor mye penger på gamle bøker igjen, men det er dette med trafikken i København som virkelig byr imot. Selv om Frederiksberg på en måte er litt “utenfor”.

Så vi bestemte oss heller for Roskilde og Næstved. Vi liker å gå langs gatene og se oss omkring, og selv om det er litt kaldt og vått i været så kan det alikevel være veldig hyggelig så lenge man kler seg ordentlig.

Så vi starter med å kjøre til Roskilde. Det er et stykke tid siden sist vi har vært der og vi kjører litt i sirkler for å finne et sted vi kan parkere. Til slutt fant vi en plass hvor vi kunne stå i tre timer og vi begynner å gå mot sentrum og gågaten. Idet vi forlater parkeingsplassen nevner jeg at jeg er glad for at jeg kasserte ideen om antikvariater i København og heller gikk tur i Roskilde. Vi kan jo alltids gå amok i boksjapper til sommeren. Jeg har knapt avsluttet setningen idet vi har kommet litt lengre ned i gaten og befinner oss rett foran Roskilde Antikvariat.
Jeg har kommet til et punkt hvor jeg finner dem uten å prøve engang med andre ord.

I selve hyllene hadde de ikke særlig med broderibøker, men fikk også se gjennom en pappeske med bøker som skulle kasseres ettersom han ikke fikk solgt dem. Og der fant jeg de mest fantastiske broderibøker, deriblant en som handler om Amagerdrakten (dansk bunad) og broderier fra den tiden og vanlige motiver og alt det der.

Favoritten må være heftet som, løst oversatt betyr; “Transsylvanske og Saxiske motiver fra Prejmer.

Transsylvanske og Saxiske motiver

Som egentlig bare er et hefte med masse løse ark fullt av tradisjonelle transsylvanske motiver til vev og broderi. Jeg fikk nesten stjerner i øynene da jeg fant den.

Jeg fant også et lite hefte fra 1934 og som er gitt ut på dansk forlag, men handler litt om islandske ting.
glit og flos

Og ettersom det var hefter og bøker som alikevel skulle kasseres, så fikk jeg de alle for totalt 120 DKK.

Etter antikvariaten fant vi gågata til Roskilde, og en tur innom bakeren selvsagt, det er så utrolig mange flotte gamle bygninger der. Midt i gågaten fant vi noe som kalles Loppelounge, som har det samme konseptet som mange av de andre “kjedeloppemarkedene” som jeg har nevnt tidligere. Vi fant ingenting vi ønsket å kjøpe selv, men det var et helt enormt lokale som var fyllt opp ganske bra. Definitivt verdt et besøk neste gang vi er der.

Vi reiste videre til Næstved. Ved dette tidspunktet hadde været blitt mye dårligere som gjorde det mindre hyggelig å gå langs gatene, så vi parkerte i sentrum og gikk rett til Antikvariaten vi har vært ved før for å gå gjennom hyllene og se om han har fått noe “nytt”. Han hadde to som jeg ikke hadde fra før som jeg plukket med meg.

Deretter løp vi tilbake til bilen og kjørte til Bilka for å holde oss litt innendørs. Spiste litt mat på Bistroen og labbet stille og rolig rundt på senteret.

Vi kjøpte også med oss en stor gås til under 300 DKK som vi skal ha til jul. Den ville ha blitt alltfor dyr i Norge, så jeg er glad vi finner dem i Bilka istedet. Julemiddagen er sikret i aller høyeste grad!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *