Den siste reisen til Sverige

Bastøfosen

(Bildet er fra en annen tur, det var egentlig fantastisk flott vær igår)

Min svigerfar døde i vår. Han var bosatt i Sverige og under verge som medførte noen utfordringer når begravelsen skulle ordnes og boet skulle skiftes. Han ble fraktet til Sarpsborg og begravd ved siden av sin kone nr 2 ved Tune kirke. Jeg har allerede en venn som ligger der, så jeg var godt kjent med stedet.

Igår tok vi reisen over fjorden og inn i Sverige for å avslutte bankkontoer som har stått i svigerfars navn og for å trekke ut de siste kronene han hadde for å kunne betale for hans begravelse. Det hadde allerede vært ganske varierende informasjon vi hadde fått når det gjaldt boet etter svigerfar, det så ikke helt ut som den svenske kommunen var helt enig med seg selv om hvor mye penger mannen satt på. Eller ikke satt på.

Først hadde vi fått vite at han hadde over 50 000 kr på sin konto, så fikk vi tre uker senere et brev om at Det var litt over 10 000 kr. Det er jo to ganske forskjellige summer, men med tanke på at hverken Ed i Sverige eller Sarpsborg kommune hadde kunne gi nok økonomisk støtte for frakt og begravelse så satte vi egentlig pris på det meste for å kunne dekke de resterende utgiftene som vi betalte fra egen lomme.

Svigerfar var en mann som hadde brent sine broer med både det ene og det andre, så det var med relativt nøktern holdning vi hadde gått gjennom med dette.

Da vi kom til banken i Sverige og forklarte situasjonen og viste frem fullmaktene fikk vi først høre at det hadde vært best om vi booket et møte i forveien, noe som var ganske uaktuelt for oss ettersom det tar oss tre timer å kjøre til denne banken fra Larvik. Heldigvis kom det en eldre ansatt på plass og var behjelpelig med å ordne opp med hvilke kontoer mannen har hatt og få dem stengt ned.

Og idet vi går ut og jeg spør hvordan det hadde gått, ettersom jeg satt og ventet i en stol et stykke unna for at de skulle få plass til å jobbe ifred, så sa Marius bare “forteller deg det i bilen”. Vi kommer til bilen, han låser dørene og gir meg konvolutten. Med 36 800 kroner… i cash. Svenske kroner riktignok, men jeg har aldri sett så mye penger før i mitt liv. Og utifra hva begravelsen og stenen har kostet så går vi faktisk i null og kan fjerne lånet som ble tatt opp for å kunne betale for det.

Bare et bittelite problem. Visste du at banker ikke lenger veksler valuta for deg? Visste du at for å veksle valuta i Vestfold, så må du reise til Torp flyplass til den ENE veksleautomaten de har? Den ENE veksleautomaten i HELE Vestfold.
Vel, da har ihvertfall mannen lært at neste gang banken spør om du vil ha store summer i cash så sier man “nei takk, overfør til kontoen min du”.

Men vi slipper å reise til Sverige og styre med boskifte noe mer ihvertfall!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *