Hol- og svartsaum av Gudrun Stuland

[yasr_overall_rating]

Denne boken er en klassiker i broderingsmiljøet, også innad de som lager bunader da den inneholder mye flott informasjon og mønstre til f. eks. bunadskjorter enten i smøyg, svartsøm eller hullsøm.

Gudrun Stuland er ikke komplett ukjent for broderingsentusiaster og bunadtilvirkere da hun også har en bok om Hardanger broderi og egen bok om Hardangerbunaden “før og nå”. Men nå er det kun boken om hull- og svartsøm jeg sitter med da det er den jeg opplevde som mest interessant.

Om du gjerne vil brodere dine egne kvarder og ermer på din bunadskjorte så er denne boken helt fantastisk for deg. Om du ønsker å brodere koneskaut, så er denne boken helt fantastisk for deg. Om du gjerne vil brodere flotte duker med tradisjonelle mønstre, så er denne boken helt fantastisk for deg.

Et av grunnene til at jeg elsker denne boken er fordi Gudrun Stuland gir oss tilgang til tradisjonelle mønstre og bunadinformasjon som Husfliden nekter å gi fra seg med mindre man gir dem masse penger. Med denne boken behøver du ikke bruke flerfoldige kroner for å kjøpe materialpakker for å se om du klarer å finne ut av det. Du kan simpelthen gjøre det selv. En rull med linstoff, svart tråd og Stulands bok. Vanskeligere burde ikke livet været når du vil sy bunaden selv.
Bakerst i boken har hun også lagt ved stingforklaringer med bilder slik at det ikke skal være vanskelig å finne ut av, selv for en nybegynner.

Jeg har hentet masse inspirasjon fra denne boken etter jeg klarte å få tak i den. Men siden boken er fra 1966 må jeg advare om at det kan noen ganger bli komplisert.

Et alternativ er antikvariater, hvor du kan søke på Antikvariat.net for å se om det er noen som har boken inne og dermed (forhåpentligvis) bestille den gjennom der. Per 1. Juni er det en utgave av boken til $52 dollar.
Et annet alternativ er å kontakte Hordaland Husflidlag da de angivelig skal ha Stulands bøker til salgs. Men dems artikkel er fra 2014, så det spørs om de stadig har noen igjen. Eller så får man belage seg på å ta en tur på Biblioteket og se om den er å finne der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *