Oralkirurgen

(Bildet er ikke røntgen av mine tenner. Det er et tilfeldig bilde.)

Jeg har lenge hatt problemer med kjeven min. Jeg har heldigvis ikke smerter, men når jeg tygger hører jeg “poppelyder” ved “caput mandibulae” (leddhode helt bakerst ved tinningen). Noen få ganger har jeg hørt ganske høye knaselyder, som er skremmende nok i seg selv, mens jeg også opplever at det er problemer med at leddhodet passer slik at jeg får åpnet munnen ordentlig. Her om dagen klarte Marius å kile meg, jeg skulle til å le, men en rykning i kjeven gjorde at jeg ikke klarte annet enn å halvgape og kjeven ville ikke flytte seg hverken til å lukke eller åpne i et par sekunder før jeg fikk tvunget den på plass.

Dette gjør en selvsagt litt urolig over tid og jeg har snakket med tannlegen min om det et par ganger når jeg har vært hos ham på kontroller. Til slutt sa jeg at jeg vil kanskje at en spesialist kikker på det slik at jeg i det minste vet om det er noe jeg bør bekymre meg om. Tannlegen min har også foreslått at vi lager en bittskinne som vil forhindre meg i å gnisse tenner mens jeg sover.

Idag var da dagen jeg endelig hadde time hos oralkirurgen i Tønsberg. Jeg hadde egentlig satt meg opp på halv dag på jobb, men det viste seg at Marius ikke hadde mulighet til å kjøre meg slik at jeg måtte ta toget, og ettersom jeg hadde time kl 13 måtte jeg reiste med toget en time tidligere eller så ville jeg komme for sent til timen. Da er det lite vits i å logge seg inn for en time, så jeg satte det opp som full fridag istedet.

Jeg gikk hjemmefra halv elleve og jeg rakk fram til stasjonen ti minutter før avgang halv tolv. Jeg var gjennomvåt av svette, det var glovarmt og jeg er rimelig sikker på at jeg har blitt solbrent selv om jeg smurte meg godt inn før jeg dro.
Togturen gikk uten problemer og jeg dillet rundt på Farmand og spilte pokemon go i en time før jeg endelig gikk opp og satte meg på venterommet. Der var de tydeligvis etter skjema fordi de var igang med å oppdatere systemene sine og opplevde problemer angående det. Da jeg først hørte det tenkte jeg oppgitt at da kunne jeg jo glatt ha tatt toget en time senere, ankommet tønsberg 6 minutter over ett, ruslet opp på venterommet og det er ingen som hadde lagt merke til at jeg var sen! Men nuvel, nå var jeg der ihvertfall.

Først tok vi et nytt røntgenbilde av meg, jeg hadde passet på i forveien å ikke ha på meg smykker av noe slag, jeg hadde ikke engang bh med spiler og metallås for sikkerhets skyld (Hadde en småklein MR-opplevelse for et par år siden takket være det). Deretter var det inn til kirurgen og snakke litt.

Han snakket litt om hvilke lyder jeg hørte, om knasing var ofte. Og i mitt tilfelle har jeg kun hørt det to ganger, så han konkluderte med at det mest antagelig bare var luft, nesten som når man “knekker” fingrene. Så kjeven min fjerter meg i øret med andre ord.

Selve poppelyden vil nok aldri helt opphøre, men jeg fikk et par øvelser jeg kunne prøve å gjøre, samt få ordnet en bittskinne slik at jeg ikke lenger gnisser tennene i søvne som ser ut til å forverre alt. Så giktformer ble utelukket, noe jeg er utrolig takknemlig for. Det er en straks verre ting å ha og langt verre behandlingsforeløp. I mitt tilfelle, sa han, så er det masseter myalgi (tyggemuskelen) som skaper problemer for meg og at en del av problemet ligger i at jeg er veldig anspent. For jeg er anspent i masseter-muskelen og til og med videre ned mot skuldrene og det henger visstnok sammen på et vis.

At jeg er anspent visste jeg jo egentlig, jeg har alltid vært sånn, forverret senere av migrene som egentlig gjør at jeg ikke tåler så godt å være anspent.
Så det blir øvelser, bittskinne og kanskje en skuldermassasje på et vilkårlig spa for å løsne opp litt og se om det blir bedre.

Også får jeg ikke lov til å tygge tyggegummi. Blir visstnok bare verre av det. Fillern.

Orket ikke tanken på å ta toget hjem igjen og gå i en time i solen uten solkrem, så jeg ringte broren min og fikk ham til å hente meg og kjøre meg hjem siden han ikke hadde noe bedre å finne på alikevel. (Jeg spurte pent altså)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *