Nei, det er ikke rasisme

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å skrive noe om dette. Jeg hadde egentlig kategorisert det under gale mennesker i bakhodet mitt og man stikker ikke pinner i maurtuer. Men andre mennesker igjen ser ut til å spre historien som god fisk og et prima eksempel på “omvendt rasisme”, hva enn de mener med det.

Bakgrunnshistorien

En kvinne i Oslo har blitt tilsnakket på en buss. La oss kalle henne Helena.

Helena er på vei et eller annet sted i Oslo. Hun sitter på en buss og det er en ledig plass ved siden av henne. Hun tilbyr den til en annen kvinne ettersom hun snart skal av alikevel og det er lite vits at den fremmede kvinnen står når det tross alt er et ledig sete. Den fremmede kvinnen lener seg mot henne og sier “Du burde dekke deg til mer.”

Helena velger da, istedetfor å slå bort kommentaren som fjas, å krisemaksimere en ikkeeksisterende situasjon på Facebook og bloggen sin når hun kommer hjem.

Den fremmede kvinnen har på seg en hijab. Så Helena skriver på bloggen sin og Facebook at hun har blitt offer for “omvendt rasisme” fordi hun selv er hvit og ber alle om å dele historien hennes til andre på facebook så alle kan se hvilket offer hun er.

Jeg vil først begynne med å nevne at det er ikke noe som heter “omvendt rasisme”. Bare fordi jeg er hvit og får rasehets mot meg, så blir ikke rasismen “omvendt”, det er stadig bare rasisme. Og rasisme er stadig galt uansett hvilken vei den blir slengt.

Bortsettfra i dette tilfelle har ikke Helena blitt utsatt for rasisme. Kvinnen i hijab har ikke forlangt noe, hun har ikke hetset med formeningen at Helena er mindre verdt bare fordi hun er hvit eller norsk. Kvinnen i hijab har simpelthen ytret sin mening, på samme måte som Helena har ytret sin gjennom diverse sosiale medier. Var kommentaren til kvinnen i hijab unødvendig? Selvsagt. Burde folk passe seg selv? Javisst. Var hun rasistisk? Niks.

Det finnes mange måter Helena kunne håndtert meningen til kvinnen i hijab på. For min del ville jeg bare smilt det bort med “Det går bra, jeg fryser ikke.” For jeg sliter litt med å se for meg at kvinnen i hijab nødvendigvis mente det ondt. Jeg var selvsagt ikke der, så jeg vet jo ikke det for sikkert. Men jeg velger å tro at det ikke er vondt ment ettersom det blir ikke noe bedre her i verden av å hele tiden forvente det verste av folk bare fordi de har en tøybit på hodet.

Helena har siden igår slettet sitt blogginnlegg angående busshendelsen. Om det er fordi blogg.no mente det var imot retningslinjene dems eller om hun hadde et øyeblikk med selvinnsikt kan jeg dessverre ikke si noe om. Saken står stadig omtalt på hennes facebook profil (to ganger til og med) med en oppfølger hvor en annen blogger har også bestemt seg for å skrive om hendelsen.

Dessverre har denne bloggeren bestemt seg for å clickbaite sitt innlegg med “muslim forlanger..” noe som selvsagt ikke har hendt i det hele tatt. Videre overdramatiserer hun historien og legger på beskrivelser av kvinnen i hijab som Helena ikke har (på hverken blogg eller facebook). Det er nesten så man får inntrykk av at det egentlig har hendt til bloggerens observasjon ikke Helena selv. For å illustrere;

Helena skriver:

. I det jeg reiser meg bøyer kvinnen seg mot meg og sier “Du burde dekke deg mere til”

Bloggeren skriver:

Da bøyer en stor dame seg over henne, og sier bestemt og med sint blikk: “Du, jeg synes du skal dekke deg litt til, jeg!”

Hvor har denne Bloggeren det fra at det er en stor dame og at hun har et “bestemt og sint blikk”? Jeg har lagt igjen en kommentar på Bloggerens innlegg hvor jeg påpeker den misvisende clickbait tittelen til hennes innlegg. Jeg stiller spørsmål om hvorfor bloggeren omtaler Helena som respektabel. Er det viktig at Helena er respektabel og hva legger du egentlig i “respektabel”? Videre spør jeg hvor hun har fått sin skildring fra med tilleggsdetaljene som ikke er i Helenas opprinnelige utsagn. Jeg påpeker også at kvinnen i hijab er i sin fulle rett til å ytre sin mening som hun selv vil, hvor enn unødvendig man måtte oppleve det.

Helena er også i sin fulle rett til å ytre sin mening i retur om at kvinnen skal passe sine egne saker, men hun gjør ikke det. Istedet løper hun hjem for å skrive på internett om den “slemme damen i hijab som utsatte henne for omvendt rasisme”. Jeg forteller videre at ettersom folk leser Bloggerens innlegg først uten å ha lest eller kjenner til Helenas egentlige versjon, så fiendtliggjør hun kvinnen i hijab til egen vinning og er delaktig i å piske opp en dårlig stemning i befolkningen om hvordan kvinner i hijab er alle slemme. (Noe de selvsagt ikke er.)

Kommentaren gikk selvsagt ikke gjennom moderasjonen. Da jeg påpekte dette fikk jeg svar (takk for svar btw) om at blogg.no har et ordfilter som jeg må ha utløst som gjør at hun ikke engang har sett min kommentar. At blogg.no sitt filter har slettet den. Dette kan selvsagt stemme, det kan jeg som sagt ikke vite for sikkert. Jeg bruker ikke blogg.no og er ikke kjent med dems oppsett. Jeg har derimot sittet og kikket litt på info sidene til blogg.no hvorpå jeg sitter igjen med inntrykket at ordfilteret er noe man selv skrur på etter egne standarder og preferanser, så kan man jo begynne å lure nøyaktig hvordan det filteret ser ut. Og hvorfor det er som det er.

Som mange har påpekt så gjelder ytringsfriheten for alle. Det inkluderer spesielt de som ytrer seg om ting vi syntes er fælt. Helena har rett til å ytre sin mening uavhengig av hvor dårlig vi føler den er. Om hvor dårlig smak i munnen vi får av den fordi man får dessverre inntrykket av at Helena er den egentlige rasisten. Om hvor dårlig man blir av å se den store porsjonen med folk som har valgt å dele Helenas innlegg som god fisk og legge igjen direkte hetsende kommentarer, spesielt mot muslimer.

Jeg tenker at det er vanskelig å være multikulturell i Norge idag. At på grunn av noen mennesker som man ikke kjenner engang som har gjort fæle ting, så klandrer resten av landet som man er født i akkurat deg fordi dere tilfeldigvis har samme religion. Eller de som klandrer deg tror dere har samme religion. I flest tilfeller ser problemet til å ligge i at hvit person ser brun person, men kaller den brune for muslim sånn at vi kan late som om hatet og foraktelsen er legitim, men i virkeligheten er du bare rasist.

Jeg syntes ikke at vi skal sy puter under armene på folk av den grunn. Du har lov til å være rasist og du har lov til å ytre deg om det. Jeg er ikke enig i det du sier, men du skal ha lov til å si alikevel. Det jeg hovedsaklig etterspør er to ting. To ting jeg alltid har i bakhodet når jeg snakker med folk eller skriver om ting på internett om det så er facebook eller blogg.

Kjenn ditt publikum
Når du snakker med folk eller skriver om ting på internett så har man et publikum. Den ene personen du har en samtale er ditt publikum, alle vennene dine på facebook er ditt publikum. Vit hvor grensen går og hvordan du skal formulere deg. Det handler ikke om sensur, men å vite hvordan du fremlegger din sak, velargumentert og veloverdreid.

Folkeskikk
Det kan ikke påpekes sterkt nok hvor viktig folkeskikk er. Vanlig gode gammeldagse mannerer på hvordan man skal oppføre seg. For jeg ser det dessverre sjeldnere og sjeldnere. Og det gjør meg egentlig litt trist.

Jeg vet ikke om Helena er rasist. Det er fullt mulig hun virkelig ikke er det, men hun er dessverre ikke spesielt gjennomtenkt eller velformulert i sine forklaringer og argumentasjon. Man sitter dermed igjen med et feilaktig inntrykk av Helena, påført av henne selv og forverret av en Blogger på jakt etter klikk.
For samtlige kommentarer har haglet inn på Helenas facebook-innlegg. Dessverre hovedsaklig støtte-ytringer med rasistiske toner som omtaler alle annerledes fra dem selv som “de der” og “dem” og hvordan “de må settes på plass” eller “kastes ut om de ikke klarer å følge vår kultur og verdier.” For det er “oss mot dem” mentaliteten som hovedsaklig regjerer på slike innlegg.

Er jeg den eneste som sitter igjen med en klump i magen og vond smak i kjeften av å lese sånt?


I dette innlegget har jeg valgt å holde Helena og Bloggeren anonyme. De har rett på personvern og jeg har ingen interesse av å være delaktig i heksejakt mot hverken Helena eller Bloggeren. Jeg har heller ingen ordfilter aktivert og enhver kommentar som blir gitt med korrekte opplysninger vil bli synlig for verden å se med de konsekvensene det innebærer. (Men jeg har akismet på, så jeg må trykke godkjenn på alt hvis du er førstegangskommentator. Spamfilter vutt)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *