Når menn baker brød

Jeg vet ikke hvorfor, men mannfolk ser ut til å innbille seg at kvinner kan alt om baking uavhengig av hvor mye man selv proklamerer at man egentlig ikke baker.
Jeg baker kun TO typer kake; Appelsinkake og Eplekake. Der stopper min interesse. Med mindre jeg er skikkelig sugen på noe mer tyngre og kan med nød finne på å bake kanelboller. Noe som begynner å bli en 3-4 år siden sist.

Det er 17. mai og mens Marius marinerer lammet han vil grille legger han brått merke til at vi ikke har mer brød igjen. Der røyk den frokosten. Mens han alikevel skal ut og kjøpe litt Villa Farris (ja, jeg vet det bare heter Villa nå men det høres bare feil ut.) så prøver han å finne litt brød sånn at vi ikke går sultne fram til middagen. Men der var det null hell, ikke så mye som et rundstykke og enda mindre brød var å finne på samtlige bensinstasjoner.
Okey, men det er tross alt 17. mai og folk har for vane med å gå fullstendig av skaftet når det gjelder mat og grunnlovsdagen og det har sikkert vært noen etterslepere som ikke orker konas baking.

Jeg mumler noe om at jeg kan alltids slenge noe sammen i en bolle og steke det før jeg sleper meg tilbake inn på soverommet for å slappe litt av. Værgudene har bestemt at det skal skifte litt i høytrykk og lavtrykk utover dagen så jeg våknet med migrene og stappet i meg en pille sekundet jeg kunne løfte hodet. Jeg er dermed ikke heeeeelt der og vil egentlig bare sove.

Etter en stund har jeg glemt alt som har med brød å gjøre og har funnet fram broderiet mitt som jeg prøver å bli ferdig med. Marius kommer da inn og spør “Må bare sjekke, jeg skal ha det våte oppi først, ikke sant? I kjøkkenmaskinen.” Jada, svarer jeg, eller så setter det seg på eltekroken og blir et mareritt.
Han forsvinner ut på kjøkkenet og etter en kort stund hører jeg kjøkkenmaskinen gå for fullt om enn litt bønnfallende “Skru meg ned for guds skyld”-dur på motoren.

Mannen har bestemt seg for å lage brødet selv.

Ved middag står det en stor bolle med deig til heving på kjøkkenbenken og han flirer over hvor mye den har hevet seg allerede. Etter middag forsvinner jeg inn på soverommet igjen for å brodere videre. Etter en stund går jeg ut på kjøkkenet igjen for å finne noe å drikke og jeg ser et bakebrett med et tørkle over seg. Nysgjerrig sjekker jeg og ser at mannen har ikke delt brøddeigen i to og at på grunn av etterhevingen så har hele brøddeigen mer eller mindre fylt hele brettet. “Marius” roper jeg, “Kom hit litt nå så skal jeg vise deg noe.”

“Oida” sier han når han ser brettet. Jepp, derfor deler man brøddeigen i to og helst setter den i en brødform for da vet du hva du får. Så etter litt knaing og deling får jeg endelig hivd to brøddeiger på brettet. Brødformer har vi mystisk nok ikke lenger. De var visstnok kastet ved et eller annet tidspunkt. Jeg har dem heve en halvtimes tid og setter dem i ovnen, setter timeuret på 45 minutter og går inn på soverommet igjen. En eller annen gang i 10-11 tiden om kvelden etter dagens sedvanlige gåtur får vi endelig smakt litt. “Var jo helt kurant brød detta” sier jeg. Joa, han var sånn delvis fornøyd, men kunne tenkt seg at det var litt luftigere. Det skulle han ikke bekymre seg for, det er nok fordi etterhevinga ble tukla med ettersom han ikke hadde delt brøddeigen som han skulle.

Idag har han prøvd igjen ettersom de to han lagde 17. mai nå er spist opp. Han la på ekstra vann i deigen så brødet ble tyngre, stikk motsatt av hva han ønsket. Og ikke hadde deigen fått en omgang med vann på skorpa så det gikk ann å skjære igjennom uten å legge krefter i. Til tross for at det stod i oppskriften hadde han glatt glemt det. Ikke hadde han husket når han satte deigen i ovnen heller, så jeg måtte gamble litt med timeuret. Men det ble da spiselig for det. Øvelse gjør mester skal vite.
Bakebasillen har bitt tak i mannen, og nå har han lyst til å reise rundt på bruktbutikker og finne gamle brødformer og sjekke ut brødoppskrifter fra selveste Paul Hollywood. Oh Lord…

Tillat meg å si det, men selv om det er flott at mannen prøver seg på baking, så håper jeg det går over snart. For jeg tror ikke jeg helt orker kjøkkenvakt hver gang han skal prøve noe.

Hverdagsbrød

Print This
Prep Time: Cooking Time:

Ingredients

  • Siktet Hvetemel 500g (8,3dl)
  • Sammalt hvete grov 300g (5dl)
  • Sammalt rug fin (200g (3,3dl)
  • Vann 600g (6dl)
  • Gjær 50g (1pk tørrgjær)
  • Matolje 30g (2ss)
  • Salt 12g (2ts)
  • Sirup/Sukker 2ts

Instructions

Etterhev i 45 minutter med håndkle og plast på lunt sted.
Spray vann på brød for fin og sprø skorpe før steking.
Stekes på nederst rille i ovnen i ca 45 minutter på 200-200 °C

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *