Ikke alt skal deles på facebook

hjemmekontor

Vi deler og utleverer ting om oss selv som aldri før uten tanke eller innsikt. Og ikke minst, for det meste komplett blottet for kildekritikk. Jeg ser mye rart delt på facebook som aldri burde ha blitt delt. Ikke fordi det nødvendigvis fronter en mening eller diskusjon jeg er imot, men fordi det rett og slett er feil og stemmer ikke (og i verste fall, direkte skadelig). Et av de største diskusjonene jeg noensinne endte opp i på Facebook var med en tidligere venninne fra videregående skole. Jeg sier ‘tidligere’ for et par uker senere fjernet hun meg som venn.

På sin egen venneliste hadde hun tilsynelatende en venninne med sykt barn. Denne venninnen hadde da delt noe fra et “holistisk et-eller-annet” som fortalte om de flotte virkningene av å knaske ferskenkjerner, deriblant å kurere deg for kreft. Og min tidligere venninne hadde da delt videre i “solidaritet”. Det er kjipt å stå alene med idiotien sin skal man vite.

I min familie har det dessverre vært mange krefttilfeller. Min mormor alene hadde kreft hele svimlende 7 ganger før den til slutt tok knekken på henne. Marius sine foreldre måtte også bukke under for kreft dessverre, men med over 20 års mellomrom. Kreft er kjipt. Det er stygt, grusomt og kan pine deg og dine familie i årevis. Den får deg til å vente og håpe. Håpe at det snart er over. Uansett hva “over” egentlig betyr. Og den får deg til å skamme deg og gremmes over deg selv for det den får deg til å håpe på.

Så da jeg så min tidligere venninne dele om hvordan å knaske ferskenkjerner ville fjerne kreft og at alt er en stor konspirasjon mot “naturlig medisin” og at “Big Pharma” er bare ute etter pengene dine så tok jeg det ikke spesielt godt imot. For dere som nå sitter og ikke helt forstår hva problemet med ferskenkjerner er så holder jeg det virkelig ikke imot dere. Men ferskenkjerner inneholder cyanid, altså blåsyre. Blåsyre dreper deg. Man kan selvsagt argumentere at blåsyre dreper kreft, dessverre dreper den resten av deg også. Blåsyre skiller ikke mellom DEG og kreften din.
Samtidig om man allerede er død, så er kreften i det minste det siste av dine problemer…

Diskusjonen som utartet seg var alt annet en pen, det skal innrømmes. Jeg var ganske hardnakket på at sånt tull skulle man holde seg for god for. Ikke bare fordi jeg opplever det som umåtelig provoserende at folk deler sånt idioti, men at man sender visse signaler til alle andre på sin venneliste som kommer til å se det. Blant disse 300+ vennene du har vil oddsene dessverre være at noen har kreft, eller noen i dems nærmeste familie har kreft. Hvis de ikke responderer på behandlingen som legene hadde håpet eller fått den siste beskjeden om at de ikke kan hjelpe deg er man nesten desperat nok til å prøve det meste. Selv å knaske fersken og aprikoskjerner til krampa tar deg og du blir blå i trynet.

Da min tidligere venninne til slutt ga opp å diskutere med meg, men alikevel nektet å slette det, begynte mannen hennes å blande seg inn om hvordan alternativ medisin hadde hjulpet ham tidligere. Ja, tenker jeg da. Men du hadde ikke en grufull kreftdiagnose, du hadde kink i ryggen. Gudrun-Laila fra Indre Troms med fancy homeopat-tittel og rista vann med oreganokrydder klarer sikkert å håndtere deg med overbevisning. Det er brått noe annet når din egen kropp, dine egne celler, har gått til krig mot deg.

Det var lenge stille etter den diskusjonen. Til slutt fjernet hun meg som venn. Jeg var egentlig litt takknemlig for det. Jeg ville ikke at vi begge skulle sitte igjen med en følelse at vi ikke kunne uttrykke oss uten at den andre skulle stå klar til å kritisere. Skulle jeg gjette, var det nok slik hun kanskje følte det og tenkte det var best å bare fjerne meg.

Før og etter denne hendelsen er det også åregamle artikler fra ikke spesielt seriøse “nyhetssider” som deles i hui og hast når nasjonalfølelsen skal blåses litt opp. Om hvordan jul forsøkes fjernes fra en barneskole et eller annet sted for 7 år siden er en gammel slager jeg ser hvert år hvor folk sitter og hisser hverandre opp over en artikkel som har blitt debunka gjentatte ganger. Det er ingen som prøver å fjerne jul fra Norge! Til tross for gjentatt medieomtale om hvordan artiklene bare er tull sitter det stadig en rektor der ute og får hatefull epost fra folk som ikke engang bor i det skoledistriktet.

Irriterende nok ser jeg ofte at folk uten problem deler sidene til butikker og bedrifter. De har blitt med i en “konkurranse” og må dermed dele siden for å delta. Bare så det er nevnt; det strider mot facebook sine egne regler. Og 99,9% av disse konkurransene er laget av falske kontoer. Og til tross for at samtlige aviser gjentagende ganger forteller at disse konkurransene er tull og hvordan man bidrar til et problem ved å fortsette å dele dem så fortsetter de alikevel. Ukritiskt.

Ikke alt skal deles på facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *