Mønstertegning til korssting

Jeg har det siste året tegnet opptil flere broderier for å lage navneduker (også kjent som “samplers”) for familie og venner. Jeg vet det er noen som sitter og foreslår at man bruker ymse programvare for å gjøre dette på pc’en, men fra et personlig perspektiv er jeg dessverre ikke fan av dette. Det fjerner mye av det som er gøy med å tegne opp mønsteret for min del.

Ting du trenger:
– Korktavle (overkommerlig størrelse. Ikke et must, men anbefales!)
– Grafepapir
– penn/tusj/farveblyanter
– teip

Grafepapir kan være vanskelig å få tak i slik det er idag. Det var mulig å kjøpe på bokhandelen før, men av ymse grunner er det særdeles få av dem som faktisk tar inn dette. I Vestfold er det kun et sted jeg har funnet en blokk med grafepapir til salgs og det er på Norli i Tønsberg (Farmandstredet) til over 80kr blokka. Dette syntes jeg er litt vel dyrt for litt papir med ruter på, men det har noe med “supply and demand” å gjøre. Er det lite etterspørsel er det lite tilbud og det lille tilbudet som er blir dermed dyrere ettersom det koster mer å kjøpe inn varen og lagre den for så å få solgt den etterpå.

Jeg har hatt litt suksess med å kjøpe grafepapir fra Amazon.co.uk Det kan ofte være problematisk å finne den ene leverandøren som tillater å sende til Norge, men verdt bryet ettersom papiret er vanligvis billigere enn det man får kjøpt i Norge. Da er det hovedsaklig merket “Silvine” jeg har sett etter. Finner man ” Silvine Graph refill pad” så er denne best ettersom grafemønsteret er dekket over hele arket. Om du har problemer med å finne noen på amazon.co.uk til å sende til Norge, så er det også tilgjengelig på ebay.co.uk
Men det skal nevnes at jeg bestilte fem blokker med grafepapir fra en butikk på Ebay en gang og fikk fem blokker med vanlig rutepapir istedet. Vær obs på at dette kan skje og at man er rask med å klage og få tilsendt riktig produkt.

I første omgang tar jeg to ark med grafepapir og teiper dem sammen for å lage en A3. Dette igjen setter jeg ned på korktavle med nåler og teller opp til hvor midten er og markerer med en penn.
Man kan selvsagt lage “malen” så stor man vil med ark og teip, det er opp til deg.

Istedetfor å tegne mønstrene direkte ned på malen så tegner jeg dem inn på egne ark og klipper dem ut. Etter at jeg er ferdig med alt det sitter jeg å plasserer og justerer utifra hva jeg syntes sees best ut. Når jeg er helt fornøyd og villig til å investere i beslutningen teiper jeg dem fast til malen.
Forhåpentligvis vil bildene jeg har lagt ved best illustrere hva jeg mener. Om du etter dette alikevel ønsker å legge mønsteret inn i et tegneprogram for å “renskrive” det så kan du selvsagt det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *